Цветан Василев: Президентът Плевнелиев поставя интересите на определен кръг бизнесмени пред държавните

Vasilev_derStandardБанкерът Цветан Василев е смятан за един от най-влиятелните хора в България.  В интервю за вестник “Der Standard”, той директно обвини президента в обслужване интересите на определен кръг от бизнесмени.

Der Standard: Мафия и олигархи използват моментната  политическа преходна фаза в България, за да обхванат властта, твърди известен български политолог. Дали той визира и вас?

Цветан Василев: Нямам причина да трагвам срещу което и да е правителство. Още повече срещу едно временно правителство, чиято задача е да успокои ситуацията по улиците и да подготви нови избори. Нито имах интерес да организирам протести срещу правителството на бившия министър-председател Бойко Борисов, все пак бях обвинен, че съм много близък на неговото  правителство.

Росен Плевнелиев, президентът, който свика това временно правителство, явно не може да ме понася. Истината обаче е: кръговете, които избраха този президент, са заинтересовани да превземат властта. Проблемът не е, че президентът има приятели. Проблемът е, че този президент е не само един продукт от кръговете около седмичника Капитал, с които той е имал бизнес отношения, но и от една система от неправитествени организации, между които и институт „Отворено общество“. Огнян Минчев – политолога, когото споменахте, но също така и други влиятелни личности, които се правят на поддръжници на демократическото общество, защитават тези интереси.

Der Standard: Този президент все пак е избран от българския народ?

Цветан Василев: Благодарение на чара и харизмата на Борисов. Сложете Плевнелиев за водач на някоя партия и ще видите резултата. Този президент защитава интересите на бизнесмени, но не и на нацията. Но дори и да казвам това, никога няма да предприема нещо срещу държавата или правителството. Не съм го правил и в миналото. Като мажоритарен собственик на една от най-големите банки в България и инвеститор в различни важни сектори, съм заинтересован в стабилността на държавата. А не в протести по улиците. Тези събития може би подпомагат хора като Иво Прокопиев (български предприемач, собственик на издателство „Икономедиа“).

Der Standard: Вие сте считан за един от най–влиятелните хора в страната. Какво означава влиятелен в България?

Цветан Василев:  Сделките, с които се занимавам, са в  много обширен спектър. Но има ли държава на този свят, в която значителни сделки не са важни за политиката? Никога не съм взимал участие в образуването на правителства. Но половината от правителството на бившия премиер Боико Борисов, особено икономическата и финансовата част, както и бившия министър на инфраструктурата, бяха избрани от същите кръгове, които споменах.

Der Standard: Корпоративна Търговска Банка се смята за неофициалната банка на държавата.

Василев: КТБ беше почернена пред европейската комисия заради уж покровителтсво от държавата. Комисията не намери доказателства за това. Случаят е приключен. Но моите врагове направиха всичко възмножно, за да проточат разследването срещу българската държава и моята банка. Те карат и сега президента и временното правителство да продължат нападките.

Der Standard: Изглежда, че бивате преследван от идеите на кръговете около издателтво Икономедиа.

Василев: Погледнете, първата кандидатура за министър на икономиката в правителството на Борисов през 2009 беше бившият генерален директор на Икономедиа Бисер Боев. Чиято леля е съвсем случайно Кристалина Георгиева, българската комисарка в Брюксел, и чиито съученик е бил Симеон Дянков, бившия финансов министър. Боев не стана министър, защото обществото реагира. На негово място избрахаТрайчо Трайков, приятел от студентските години, за министчр на икономиката и енергетиката. По ирония на съдбата кръговете около Капитал и европейската комисарка се опитват да се дистанцират от политиката на финансовия министър.

Der Standard: Обяснете това по-подробно.

Цветан Василев: Тяхната финансова и икономическа политика се провали. Те не успяха да се справят с последствията на глобалната финансова криза и след това с европеиската върху България, защото следват една политика на спестявания и намаляване. Без да взимат в предвид,че мнозинството в България живее на екзистенц-минимума. Затова смятам за нередно, когато президентът при представянето на временното правителтсво каза: „Това е едно ново начало“. Какво ново начало? Това са същите хора, който дърпат конците.

Der Standard: Ако в България се направи голямо обществено обявяване на конкурс в стратегически важен сектор, по-възможно е да го спечелите или загубите? Как функционират такива неща?

Цветан Василев: Финансовата криза ни даде повече шансове отколкото на други банки, които са по-консервативни и се движат само на българския пазар. Когато участваме в конкурси,предлагаме почти винаги най-добрата оферта. Но аз бивам обвинявам за всичко, което правя. Например за покупката на Виваком, една от водещите марки на пазара за телекомуникации. Миналата година капиталовложителите на Виваком избраха една от моите фирмизаедно с VTB Capital, защото ние направихме най-добрата оферта за престуктуриране. Имайте впредвид, че приватизацията на Виваком, бившето държавно телекомуникационно дружество, през 2004 беше извершена чрез посредничеството на Булброкърс, една фирма на Прокопиев, на смешна цена.

Der Standard: Постоянно се пускат слухове, че вашата банка държи огромен дял от държавните пари. Вярно ли е това?

Цветан Василев: Първо, има разлика между пари на държавата и тези на държавни учреждения. Обвиненията в евентуална концентрация на капитал от държавния сектор- те идват от кръга Капитал – се отнасят за фирми от енергийния сектор. При това има стотици даржавни предприятия, които се занимават с други дейности и мнозинстовото от тях не са наши клиенти.

Ние сме една банка, която се е специализирала в инфраструктура и енергетика. Занимаваме се с това от 12 години. В този сектор мнозинството е от държавни предприятия, с които ние работим, на които отпускаме кредити – както и на тяхните служители. Ако спечелим търг на обществено предприятие, това е резултат от обществена поръчка. Нашите условия са просто добри. За разплащателни сметки изплащаме 1,5 % лихва. В Австрия може би ще получите 0,1%. В момента не повече от 8% от банковите депозити при нас са от държавни предприятия. Без съмнение ние им осигуряваме един значителен брой кредити.

Der Standard: Това, което описвате е една борба за власт между бизнемените в България.

Цветан Василев:Не е борба на бизнес интереси. Аз не давам заеми на тези хора и не им дължа. Тук става дума за бизнемени, които искат да влязат в политиката. Защо издателството Икономедиа принадлежи на Иво Прокопиев? Това е инструмент за изпълняване на интереси. Защо купи фарма-магнатът Огнян Донев вестниците на ВАЦ концерна в България? Защото носят толкова печалба? Не, защото иска да ги използва за политичеките си амбиции.

Der Standard: Огнян Донев твърди, че е сторил това, за да уравновеси влиянето, което вие сте създал чрез финансирането на New Bulgarian Media Group.

Цветан Василев: Никога не съм използвал вестници, за да дискредитирам други предприемачи.

Der Standard: Но медиите на NBMG започнаха да се нахвърлят срещу президента.

Цветан Василев: Те го критикуват, че обслужва интересите на бизнесмени, а не интересите на държавата. Той не е свещена крава. Може да бъде критикуван.

Der Standard: Вие не ги насърчавате?

Цветан Василев: По какъв начин? Не бива да подценяваме журналистите. Те имат своето мнение, което може да е много по-различно от това на един водещ член на правителтсвото. Аз не се обаждам на никого, не се появявам по TV 7, чиито собственик междувременно се промени.

Der Standard: Нека огледаме медиината ситуция в България. Има един банкер, който подкрепя финансово NBMG, един член на парламента и неговата майка, на които принадлежи NBMG, един фарма-магнат и един мулти предприемач, който се чувстваше по-сигурно в Сингапур отколкото в София. Съвсем честно: колко свобода на словото може да има при тези обстоятелства?

Цветан Василев: Вие описвате една странна ситуация. Ние може би имаме прекалено много свобода на словото в медийното пространство. В България всеки може да каже и напише, каквото му скимне, без да уважава никакви правилници. Критерият за обективност, който важи в тази страна, е колко агресивно медиите атакуват властта- правителството и президента. Вестниците нямат толкова голямо влияние варху общественото мнение в България. Телевизията е много по-влиятелна, както и интернет порталите. По-голямата част от тези уебсайтове между другото принадлежат на Икономедиа и биват ръководени от съпругата на президента. Тя беше сащо така дълго време директор там.

Der Standard: Бихте ли се нарекъл олигарх?

Цветан Василев: Ако под олигарх се разбира някой, който е богат и се занимава с много сделки – ок, значи съм олигарх. Но в такъв случай такива са и Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Ричърд Брансън и Бернард Арно също олигарси. Но ако за олигарх се счита бизнесмен, който с единия крак е в правителството и използва политическите си контакти за своите интереси, тогава със сигурност не съм.

Der Standard: Каква е политическата ви ориентирация?

Цветан Василев: Аз не съм банка на ГЕРБ, нито на БСП или на ДПС. За мен най-важното е стабилността. Подкрепям всяко разумно правителство, което защищава националните интереси. Моите дейности са достатъчно големи и в случай на нестабилност, срив на валутния борд или други събития, ще загубя много.

Der Standard: Какво е сустоянието на българската демокрация почти 25 години след падането на комунизма?

Цветан Василев: Народът е разочарован. Хората очакваха, че всичко лесно ще се промени, а това не се случи. Много все още страдат за комунизма. Задачата на политиците, както и на тези в Брюксел, според мен е да намерят начин да направят страни като България по-силни. Изходът от кризата е в това, да се подпомогне покупателната способност на населението. Това е вазможно най-вече чрез усилване на експортните ресурси и на националното производство.

Der Standard: Какво мислите за протестните действия в България? Можете ли да си представите защо тези хора излизат на улиците?

Цветан Василев: Започна се с хората, който живеят на екзистенц минимума. С хора, които бяха много разочаровани. Както винаги някои политически партии се опитаха да използват тези протести, както и някои криминално проявени, които искаха да тръгнат срещу цялата политическа система.

Der Standard: Беше ли правилно (стратегически умно) от Бойко Борисов да подаде оставка преди изборите?

Цветан Василев: Той искаше да намали неразпоредиците по улиците. Правилно или не- това ще покажат новите избори. Мисля, че ако беше останал на власт, щеше да се пролее още кръв.

Der Standard: Не изглежда ли все пак сякаш иска да се отърве от политическата отговорност?

Цветан Василев: Лесное да се критикува отстрани. Нещата може би са малко по-сложни. Една част от неговата умисъл беше да успокой хората по улиците, друга може би беше за предстоящите избори.

Неговата оставка съживи жаждата за власт на кръга Капитал. Сега ни управлява едно правителство, което беше създадено от празидента. Но изглежда, че това правителство жекае да управлява и след изборите. Може би ще е много трудно да се създаде коалиционно правителство, което да бъде одеобрено от праламента. Изследвания показват, че повечето политически партии са изгубили поддръжници и че никоя партия няма шанс на спечели мнозинството от гласове.

 

1 comment for “Цветан Василев: Президентът Плевнелиев поставя интересите на определен кръг бизнесмени пред държавните

  1. 03.04.2013 at 12:30

    These usually focus on familiarization as opposed to memorization. This will keep little kids engaged without having the experience like they are learning. Thanks

Comments are closed.