АЛДЕ, Свободата на медиите в България и тъмната страна на луната

В една достойна за коментар инициатива, Алиансът за либерали и демократи в Европа (АЛДЕ) инициира открито изслушване на Европейския парламент на тема „Свободата на медиите в България”, което е насрочено за 6 юни. В същото време, в организацията на цялото събитие има няколко нелогични аспекта, които по никакъв начин не кореспондират с етичната и политическата коректност на АЛДЕ. Самото изслушване бе организирано от вицепрезидента на партията Антония Първанова. Медийният пейзаж в Bългария прилича на минно поле, труден за разбиране, и още по-труден за участниците в него. За съжаление, поради липсата на опит в темата, събитието бе базирано на грешните хора и срещу основните медии в страната. Все пак, след излизането на по-ранната версия на тази статия в четвъртък вечер, АЛДЕ реагираха на момента и тази сутрин (петък, 1 юни), разпространиха нова програма за събитието.

В новата програма са премахнати и двете медийни организации в България. Наистина, Съюзът на издателите в България (СИБ), който промотираше събитието с идеята да получи от Европейския парламент лигитимен статус бе премахнат, защото представлява малка част от медиите, свързана основно с бизнес интереси. Българският медиен съюз (БМС), който представлява по-голямата част от големите медии в страната бе премахнат, защото, въпреки че присъстваше в програмата, организаторите бяха забравили да поканят негови представители. В интерес на истината, членовете на БМС получиха покани по електронна поща едва тази сутрин.

Струва си да отбележим, че името на комисар Нели Крос, за която се очакваше да произнесе заключителните слова за събитието, бе сменено с това на член на нейния кабинет.

Наистина, АЛДЕ изначално базираше събитието на Съюза на издателите в България, организация, която вече не представлява българските медии, а по-скоро интересите на двама български бизнесмени – Любомир Павлов и Огнян Донев, и двамата активни и на медийния пазар. Огнян Донев е добре познат на читателите на New Europe, тъй като и преди той е бил споменаван в тази рубрика (на 4 февруари), когато бе публикуван репортаж за неговата фармацевтична компания Софарма, който доведе до освобождаването на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова (бивш директор в Софарма). Зам.-министър Павлова бе освободена лично от министър председателя Бойко Борисов. В момента Софарма все още е предмет на разследване в ЕС (доколкото сме запознати), във връзка с оплакване подадено към Отдел Конкуренция, на базата на чл. 101-102 от договора.

Докато степента на свободата на медиите в България е предмет на постоянна критика, самият медиен пазар се характеризира с постоянни „битки” за власт между хора със съмнителна репутация.

На последното Общо събрание на Съюза на издателите в България (СИБ), голяма част от издателите, членове на СИБ, напуснаха събранието в израз на протест срещу опитите на Любомир Павлов и Огнян Донев да вземат контрол върху Съюза и срещу предложението Павлов да бъде избран за председател на СИБ. Сред напусналите бяха и някои от основните издатели в страната – Стандарт, Новинар, Банкер, Санома Блясък и др. В момента членовете на СИБ, представляван от Любомир Павлов, са ограничени до не повече от девет малки издатели, сред които основните са печатните медии собственост на Павлов и Донев – 24 часа, Труд и 168 часа, както и Капитал и Капитал дейли, собственост на друг бизнесмен от антуража на Донев – Иво Прокопиев. Това развитие доведе до превръщането на СИБ единствено в инструмент в ръцете на малка група хора, които нямат връзка с журналистиката, а само с бизнеса в най-различни негови разновидности.

През февруари тази година е основана БМС – неправителствена организация, която обединява издателите на най-големите и влиятелни български вестници и списания. В нея влизат 34 издатели, представляващи основните национални медии, сред които Телеграф, Стандарт, Монитор, Класа, Преса и Новинар. БМС получава значително по-силно представяне и съответно скоро се идентифицира като съюза на българската преса в национален мащаб.

Трябва да се отбележи, че срещу Любомир Павлов и Огнян Донев има стартирани юридически дела, във връзка със собствеността на Медия Груп България Холдинг ООД – издателят на 24 часа и Труд (закупен от австрийската компания БГ Приватинвест GmbH). През март 2011, Павлов и Донев придобиват 83% от капитала на холдинга, по начин, който според слуховете нарушава интереса австрийската компания, която остава съдружник в холдинга. Този случай, след като получава негативна публичност, е разследван от софийската прокуратура.

Участието на Алексей Петров, друг персонаж, който е предмет на разследване на софийската прокуратура, в групата на Павлов и Донев, допълва ангелската картина на медиите, одобрени от вицепрезидента на АЛДЕ да говорят за медийната свобода в България. Наистина, Петров е съдружник на издателската група на Недялко Недялков, официален акционер в България Днес АД. Павлов и Донев са съдружници в компания от същата група издаваща 168 часа.

По-рано тази седмица, при отправено запитване АЛДЕ отговарят, че всички български издатели са поканени на откритото изслушване. Въпреки това, New Europe научи, че само представители на маргиналните издатели са поканени. Във връзка с това, управителното тяло на БМС изпраща писмо до АЛДЕ, в което изразява разочарованието си, че БМС, който представлява всички основни български медии, не е получил официална покана за събитието. В писмото се казва, че списъкът с участници е „несъвместим” и „в противоречие” с настоящата ситуация на българския медиен пазар, докато в същото време БМС, който според разпространената програма участва с официални представители, дори не са получили официална покана. Писмото също така изразява загриженост, че в програмата на събитието се срещат имена на хора със съмнителна репутация.

Такъв пропуск обаче изглежда странен, още повече, че БМС включва най-големите и влиятелни вестници и списания в страната. В същия контекст Ирена Кръстева, изпълнителен директор на най-голямата българска медийна група (вестниците Монитор, Телеграф, Политика, Европост, Меридиан Мач, и др.) също пише на АЛДЕ, заявявайки, че поканените на събитието са били подбрани от съпругата на члена на Европейския парламент Станимир Илчев (АЛДЕ), Светла Петрова (бивша ТВ говорителка), което е смущаващо.

Очевидно, българския медиен пазар се движи в мътни води по посока Брюксел. Естествено детайлите, описани в този репортаж са известни на много български членове на европарламента, но е спорен въпросът дали висшите хора в АЛДЕ са запознати с тази действителност, тъй като цялото събитие е организирано от двамата членове на ЕП (програма, лектори, покани, и т.н.). И все пак, за тези, които знаят, ситуацията е абсолютно ясна. Малка част от българските медии, маргинална за гилдията в България и основно активна в комбинирането на журналистиката и обслужването на бизнес интереси, в търсене на легитимност от Европейския парламент, се е опитала да манипулира АЛДЕ, една от водещите политически групи в Европа.