Изтокът срещу Запада – битка за културни ценности

Китайският президент Ху Цзинтао би тревога с твърдението, че вражеските сили в лицето на Запада, се опитват „озападнят“ и разделят страната, но не чрез силата на оръжието или насилието, а чрез налагането на културна хегемония. Той призова обществото да си даде сметка, че международните вражески сили затягат все повече обръча на своите коварни намерения, които се състоят в прокарването на Западни културни ценности, които трябва да доведат до разцеплението на Китай в идеологичен и културен аспект.

Комунистическата партия е под сериозен обществен прицел, породен от нарастващото недоволство от неравенството в доходите, корупцията и други негативни последици, възникнали в следствие на бързия икономическия растеж в страната. С повишаването на благосъстоянието и с разпространението на социалните медии, все повече китайци изразяват своето порицание към диктатурата на Китайската комунистическа партия.

С цел да заздравят идеологическото си влияние, китайските партийни лидери са подели пропагандна битка за утвърждаване на китайската култура и ценностите на социализма. В тази връзка са извършени някои съществени изменения, които целят да ограничат излъчването на риалити предавания, както и да се засили контрола над медиите, изкуството и социалните мрежи. Предвижда се заснемането на повече китайско кино, което да възхвалява местните ценности и култура, и да утвърждава легитимността на комунистическата партия.

Плод на тези усилия са филмите „Beginning of the Great Revival“ (2011), с който се отбеляза 90-годишнината от възникването на комунистическата партия, а през 2009 г. се появи и блокбъстърът „The Founding of a Republic“, заснет в чест на 60-годишнината от комунистическото управление.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

.