„Страна на кръв и мед“ на Анджелина Джоли с първа награда

14.12.2011
By

Филмът за войната в Босна на актрисата, а и вече режисьор Анжделина Джоли, взе специална награда, която се присъжда за творби със социална насоченост и тематика.

Страна на кръв и мед“ е дебютния филм на талантливата актриса и явно се очертава да постави едно добро начало в кариерата й, като режисьор. Гилдията на американските продуценти е съобщила, че филмът получава наградата на името на Стенли Кремер. Джоли е също автор на сценария и съпродуцент.

Наградата „Стенли Кремер“ е създадена в памет на известния продуцент и режисьор (1913-2001 г.), през 2002 година, като се дава всяка година на продуцент, чийто проект насочва общественото внимание към трудните социални въпроси и казуси. Филми, като Нюрнбергският процес“, „Този луд, луд, луд, луд свят„, „Бунтът на Кейн“, „Познай кой ще дойде на вечеря“ са част от великото творчество на Стенли Кремер.

Изключителен“, така беше определен филма на Анджелина от председателя на Гилдията на американските продуценти, Хок Кох. Той го окачествявал така, защото представя сложна любовна история на фона на войната в Босна в бившата Югославия.

Сюжетът на „Страна на кръв и мед“ разказва именно за любовна връзка между сърбин и мюсюлманка от преди войната в Босна през 1992-1995 г., които след известно време се срещат при различни обстоятелства, когато той е станал армейски офицер, а тя…негова затворничка.

С тази престижна награда „Стенли Кремер“ са отличавани в предишни години филми, като „Хотел Руанда“ и документалния филм за на Ал Гор, „Неудобната истина“, който разказва за глобалното затопляне.

Tags: , , ,

Comments are closed.

.