От BMW готвят истинско дизелово чудовище

В последно време се говореше, че BMW разработват наточена дизелова версия на 5-та серия, която дори се очакваше да приеме обозначението M5d. Все пак баварците са решили да останат верни на традициите си и най-вероятно модела ще се казва M550dx.

Очаква се колата да получи доста елементи по каросерията на бензиновата М5-ца, както и спортно окачване, но това естествено няма да я направи истинска М кола, а по-скоро магистрален звяр за хората, които харесват високите скорости и ниския разход на гориво.

Една от причините колата да не бъде чистокръвен представител  на М дивизията е, защото автомобилът ще бъде със задвижване на четирите колела. Ето какво казват баварците по въпроса:

“Има специфични причини да не използваме задвижване към четирите колела и една от тях е, че този тип задвижване прави просвета на колите по-голям, отколкото е при истинските М-модели”, коментира представител на BMW.

Двигателят се очаква да бъде 3 литров редови дизел с цели 3 турбини. Колата ще разполага с 381 конски сили и гигантски въртящ момент от 700 нм. Заради високата мощност, най-наточената дизелова версия на 5-та серия ще разполага със задвижване на четирите колела.

Динамичните характеристики на модела се очаква да бъдат много добри, защото ускорението от 0-100 ще се извършва за по-малко от 5 секунди, а разхода на гориво да бъде феноменален, едва 6,1 литра на 100 километра. Максималната скорост ще бъде ограничена на 250 км/ч, което е стандарт при тези модели, но не се изключва възможност ограничителя да бъде премахнат.

Очаква се двигателят да се появи по-късно и при проходимите модели X5 (xDrive550d) и X6 (xDrive550d).