Следващото поколение на Mercedes-Benz S class ще се управлява без шофьор

От Mercedes-Benz не спират да изненадват с иновативните си решения. Те от доста време подготвят новото поколение на своя флагман – S class. Очаква се текущия модел да бъде заместен от своя наследник в края на 2012 или началото на 2013 година.

Един от главните инженери на компанията, Щефан Швехер е споделил, че има амбициозната задача да внедри система в новото поколение на модела, която ще може да управлява автомобила сама, без намесата на водача до скорости от 40 км/ч. Това означава, че през повечето време в града, шофьора ще може да обръща повече внимание на екстрите на модела, а колата ще се движи сама. Звучи невероятно, но ще бъде факт благодарение на подобрената версия на адаптивния круиз контрол, който ще може да върши тази сложна и невъзможна на пръв поглед задача.

Системата ще се командва от отделен електронен блок, който ще следи останалите участници в движението, скоростта на движението, пътните знаци и др. Всички тези операции ще се контролират от камери, които са разположени в самия автомобил.

Колата ще получи и нова уникална скоростна кутия, която ще бъде автоматична и с 9 предавки, известна под наименованието “9G-tronic”. Това ще бъде и първата лека кола в света, която ще разполага с толкова предавки. Докато останалите разработват и свикват със скоростните кутии с 8 предавки, то Мерцедес вече е готов с още по-добра трансмисия.

Конструкцията на автомобила ще бъде взаимствана от концептуалните модели F125 и F800 Style, които впечатлиха със своя дизайн, техника, динамика, елологичност и минимален разход на гориво.

Лимузината от Щутгарт ще се предлага и в други версии като например Pullman, кабриолет с мек покрив и купе, което най-вероятно ще замени актуалния модел на трилъчната звезда CL.

Гамата на двигателите, с които ще бъде оборудван новия S class ще бъде много богата – от 4 до 12 цилиндъра.