Джулиан Асандж отива на съд в Швеция

02.11.2011
By

Джулиан Асандж, известният журналист-активист и основател на скандалния сайт Wikileaks, ще бъде екстрадиран от Обединеното Кралство и върнат в Швеция, където ще бъде изправен пред съд отново. До този развой на събитията доведе новото разглеждане на съдебното дело, основано на обвиненията срещу Асандж в изнасилване .
Делото се гледа от двама съдии в Лондонския Върховен съд. Те взеха единодушно решение скандалният журналист да бъде екстрадиран и съден в Швеция.
През август 2010 г основателят на Wikileaks е обвинен в изнасилване на една жена и опит за нападение и насилване на втора в Стокхолм. И двете жени са шведки по народност. Асандж категорично отрича обвиненията, твърдейки, че те са основават на засегнатите политически интереси в резултат на публикуваните документи за войната в Ирак и Афганистан, които компрометират американската армия, както и международни бизнес компании. Адвокатите му определиха решението на съдиите като “несправедливо и незаконно”.
“От 334 дни съм под домашен арест. Решението на съдиите доказва за мен, че законите се изменят според ситуацията и конкретните интереси. Системата е пречупена и компрометирана. Ако питате дали се страхувам какво следва по-нататък, не, просто ще се борим по друг начин с различни средства. От самото начало съм с ясното съзнание с какво се захващам,” беше коментарът на австралиеца във връзка с решението на съда.
За публикуваните скандали материали, показващи корупцията в Кения Джулиан Асандж има награда “Амнести интернешънъл” от 2008г. През 2010 г. той е поставен на 58-мо място в класацията на вестник “Гардиън” за “100-те най-влиятелни хора в медиите.”

Етикети: , , , ,

Коментарите са забранени.

.