Клубовете може да съдят БФС заради парите от ТВ права

Днес се проведе заседание на Управителния съвет на Българската професионална футболна лига (БПФЛ), на което присъстваха собственици и ръководители на отбори от професионалния футбол. На срещата стана ясно, че отборите от А група и БПФЛ може да дадат на съд S.V.R.S.A и БФС, които са контрагенти на клубовете за договора им с телевизия бТВ за излъчване на мачовете от А група.

Стана ясно, че телевизията, държаща ТВ-правата е удържала сумата от 1 825 000 лева под формата на санкции за различни провинения, като по-дълги излъчвания в ефира на други телевизии, неявяването на футболисти от различни клубове за интервюта непосредствено след края на срещи от А група и други.

Във връзка с това футболните клубове взеха решение сумата от близо два милиона лева да бъде търсена по съдебен път.

Собственикът на Левски Тодор Батков коментира ситуацията така: “Единодушни сме, всички клубове ще си търсят правата. Това е обир в стил Магурата. Съществува реална опасност хората да не гледат мача между Левски и ЦСКА. Надявам се да не се стига до там”.

“Ще заведем дело. Тези пари са жизненоважни за някои от клубовете. Левски може да си продаде самостоятелно правата, но всички клубове сме другари по съдба. Възможно е от следващия сезон да има промяна в начина, по който си търгуваме правата”, добави Батков.

Отношение по казуса с тв правата взе и единият от собствениците на ЦСКА Иво Иванов, който стигна дори по-далеч, заявявайки, че той и колегите му обсъждат идеята от следващия сезон българският футбол да се предава по платен частен телевизионен канал, администриран от БПФЛ.