Очакват се фалити в туристическия бранш

01.05.2010
By

d182d183d180d0b8d181d182d0b8 Вдигането на ДДС не може да се отрази позитивно на туристическия бранш. Въпросът е какви са възможностите на правителството в момента за закърпването на дупката в бюджета. Аз лично не виждам кой знае колко възможности, тъй като икономика не се съживява в условия на финансова и икономическа криза със щракване на пръсти и смятам по-скоро, че ако тази мярка бъде приета от правителството, тя трябва да бъде с определен срок и да бъде разяснено на народа ни защо се налага това и за колко време българинът ще плаща по-високо ДДС от това, което плащал до момента.

Това каза Стефан Шарлопов, председател на Съюза по балнеология и спа-туризъм. По думите му от увеличаването на ДДС не може да се очаква реален отлив на туристи, защото България си е спечелила името на по-нискобюджетна дестинация, предаде Фокус.

Според него, ако увеличеното ДДС бъде мултиплицирано в цени, които вече са дадени за сезона, разликата ще остане за сметка на хотелиерите.

Фалитите в туристическия бранш с тази или без тази мярка ще бъдат факт, смята Шарлопов. Много хора тази година няма да могат да отворят нито за летния, нито за зимния сезон. Ще удържат тези, които нямат много големи кредити и са браншовици, които знаят как да управляват разходите си.

Според него вдигането на данъците е неработещ механизъм. Не бива да се увеличават данъците, но ако няма друг ход, не може да се наблюдава само безпристрастно отстрани, каза още той и така всички трябва да понесат негативните ефекти от кризата на гърба си.

Tags: ,

.