Оптимизмът е здравословен

d0bed0bfd182d0b8d0bcd0b8d0b7d18ad0bc Оптимизмът не само подобрява настроението, но е и се отразява добре на здравето, докато песимистични нагласи от типа “чашата е наполовина празна” вредят на имунната система, пише в. “Дейли телеграф”, цитиран от БТА.

За целите на изследването специалисти от университета на Кентъки са наблюдавали 124 студенти в продължение на една година. Авторите на проучването са установили, че връзката между настроението и имунитета е по-силна от ефекта от калция върху костната маса.

Участниците в изследването трябвало да описват как се чувстват, когато бъдат инжектирани с вируси. Макар и безвредни, вирусите предизвиквали реакция, по която можело да се съди за силата на имунната система.

Д-р Сузане Сегерстрьом и колегите й обясняват, че когато хората са по-оптимистично настроени, реакциите им към имунни предизвикателства са по-силни. За учените тази зависимост си остава загадка. Те обаче допускат, че когато гледат на света с оптимизъм, хората изпитват и повече положителни емоции. Това влияе благоприятно върху здравето им. Песимизмът от друга страна прави хората по-уязвими и отслабва имунитета им.