Касис срещу астма

kasis Касисът, известен като “суперплод” заради ползата му в борбата срещу рака и сърдечносъдовите заболявания, може да помогне и на милионите хора по света, страдащи от астма, пише в. “Дейли експрес”, позовавайки се на резултатите от новозеландско изследване.

Авторите на проучването от компанията “Плант енд фууд рисърч” са установили, че касисът улеснява дишането на хора с астма, като помага на имунната система да намали възпалението в дробовете, съобщава БТА.

Специалистите припомнят, че възпалението е процес, чрез който белите кръвни клетки и химикалите в тялото ни предпазват от инфекции и “нашественици” като вируси и бактерии.

В лабораторни експерименти с култури от човешки белодробни клетки авторите на проучването са открили, че съединението епигалокатехин намалява възпалението в белодробната тъкан. Съединението, известно със свойствата си на антиоксидант, дори може да помогне за предотвратяването на алергичните реакции.

“Епигалокатехинът напълно контролира възпалението и го свежда до ниво, при което клетките отново функционират нормално. Откритието, че естествени съединения действат по този начин и допълват работата на имунната система, е изключително вълнуващо. Изучавайки по-задълбочено този механизъм, ще можем да създаваме храни, които съдържат полезните съставки. Те могат да бъдат прилагани като “естествени помощници” в конвенционалното лечение с лекарства на астма и други алергични реакции”, казва д-р Роджър Хърст от изследователския екип.