Яйцата са задължителни при диета ?

egg Проучване, публикувано в британското издание „Дейли мейл“, показва, че яйцата считани за високо калорични, всъщност са идеално средство за поддържане на стройната фигура.

Изследване, направено от британски диетолози, категорично доказва, че за свалянето на излишните килограми помага консумирането на едно яйце дневно.

Очаква се пълното проучване и подробните резултати от него да бъдат публикувани в юнския брой на списанието Nutrition and Food Science.

Яйцата могат да бъдат част от здравословен хранителен режим, допълват учените. Закуската с яйца може да потисне глада и да намали общия прием на калории през деня. Въпреки малкия брой калории, яйцето е източник на протеини и е основна съставка от здравословното хранене.

Повишеният холестерол може да доведе до кардиологични проблеми, но въздействието на хранителната диета върху неговите нива е не повече от една трета от общото влияние на всички значими фактори. От значение са наличието на наднормено тегло, тютюнопушенето, консумацията на по-мазна храна и др. Според авторите на проучването, че хората, които ядат по едно яйце дневно, са успели да отслабнат повече, отколкото онези, които са изключили този хранителен продукт от диетата си.

Яйцата са с високо съдържание на витамините D и B12, селен и основни аминокиселини, а високото ниво на антиоксиданти в тях предпазва от атрофия очния нерв, съответно премахва риска от ослепяване.

Puls.bg