4 изисквания за 14 години по-дълъг живот

04.01.2010
By

zdrave Няма никакво значение колко килограма сте. Изискванията, за да живеете по-дълго са други, неочаквано показват резултатите от мащабно проучване, извършено във Великобритания сред 20 000 души за период от 10 години.

“Има само четири и то не толкова трудно изпълними условия, за да живее човек с около 14 години повече”, е главният извод на изследването, съобщават от Public Library of Science Medicine.

Според учените от Университета на Кембридж (University of Cambridge) и Медицинския изследователски център на Норфолк (Medical Research Council in the English county of Norfolk), условията, за да живее човек по-дълго са:

• да се движи достатъчно (поне по 30 минути 3-4 пъти седмично);
• да не употребява твърде много алкохол (до 10-15 чаши вино за седмица);
• да не пуши и
• да се храни с повече плодове и зеленчуци.

Това е първото изследване, което се опитва да обобщи и изследва едновременно няколко фактора, имащи отношение към продължителността на живот. “Ние за пръв път анализирахме комбинирането влияние на тези четири фактора, за всеки един от които е ясно, че поотделно имат отношение към по-дългия живот. Но, както медицината отдавна знае, понякога комбинациите не дават предварително очаквания ефект. В този случай обаче се оказва, че ако човек спазва и четирите изисквания, има реална възможност да увеличи живота си дори с над14 години”, посочват авторите на изследването.

Най-значително сред хората, живеещи здравословно, е намаляването на смъртността в резултат на сърдечно-съдови заболявания – до 5 пъти.

“Това е много хубава новина”, коментира за ВВС Джуди О’Съливан от British Heart Foundation “Оказва се, че много хора могат да живеят доста по-дълго, като променят не толкова много неща във всекидневните си навици.

Zdrave.bg

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

.