20 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето

20.11.2009
By

prava

В навечерието на Световния ден на детето – 20 ноември, Генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чен предаде своите поздравления към децата по света, като им пожела да растат здрави и весели.

В екслузивно интервю за агенция Синхуа пред нейния кореспондент в испанския град Овиедо, Маргарет Чен заяви: „Искам в деня на 20-годишнината от подписването на Конвенцията на ООН за правата на детето да изразя уважението си към всички държави, отделящи особено внимание на здравето и благосъстоянието на децата. Децата – това е нашето бъдеще, бъдещето на всички държави“.

Той добави: „Осигуряването на добро образование, хубава храна и всестранни медицински грижи са не само важна насока в развитието на всяка държава, това е инвестиция в бъдещето.“

Конвенцията за правата на детето на ООН е приета на 20 ноември 1989 година на 44-а сесия на Общото събрание на ООН и е първия международен правен документ, в който правата на детето се разглеждат на ниво международно право. До декември 2008 година конвенцията е подписана и ратифицирана от 193 държави.

Actualno.com

Tags: , ,

Comments are closed.

.