Цигарите поскъпват

20.11.2009
By

cigari
Между 1.10-1.40 лева ще бъде поскъпването на марките цигари на „Булгартабак“, ако парламентът приеме решението на Комисията по бюджет и финанси акцизната ставка на специфичния акциз да бъде 101 лева на 1000 къса, а на пропорционалния акциз – 23 на сто от продажната цена.

Изпълнителният директор на холдинга Иван Биларев заяви, че ръстът нагоре ще бъде в тези граници, но колко точно зависи от сметките, които тепърва ще направи компанията и политиката по ценообразуване, която ще избере, предаде агенция Фокус.

По думите му – всеки вариант на увеличение на акциза не е добър за производителите или за вносителите, защото след това има отлив от покупката на продукта.

„След като вече има някакво ниво, от тук нататък трябва да се търсят по-малките злини. При този вариант, който се прие на бюджетна комисия, най-масовите цигари, които се пушат в страната, ще поскъпнат по-малко. Това е и по-малка злина по отношение на потребителя. От друга страна ще се скъси разликата между най-евтините и най-скъпите и тогава възможността за ценовите войни е по-малка. При тази ставка пушачът ще избира марка, качество, а не цена“, коментира Биларев.

При предишни повишения на акциза разликата между високия и ниския ценови клас цигари се пазеше и от холдинга решаваха да има междинни цени на някои от марките, за да бъдат по-конкурентни на пазара.

На въпрос, ще има ли такава ситуация и догодина, Иван Биларев заяви: „Ако го видим, ще бъде за кратко“.

Actualno.com

Tags: ,

Comments are closed.

.