Отмениха националната грипна епидемия

20.11.2009
By

grip
Министерството на здравеопазването отменя Националната грипна епидемия, съобщиха от ведомството. Причина за това решение е трайното намаляване на заболеваемостта в страната. В момента болни от грип са под 190 на 10 000 души.

В някои райони с по-висока заболеваемост местните пандемични комитети могат да разпоредят допълнителни мерки в зависимост от конкретната ситуация. Отмяната на националната епидемия означава, че се възстановяват плановите операции, дейността на женските и детски консултации, изпълнението на имунизационния календар.

България е взела всички противоепидеични мерки за справяне с нповия грип. Това е констатацията на екип от експерти на Европейския център за контрол на заболяванията (ЕЦКЗ) в Стокхолм. Те бяха на посещение в страната по покана на МЗ от 17 до 19 ноември. При проверката си европейските специалисти посетиха изградения в МЗ Оперативен център, РИОКОЗ, общопрактикуващи лекари, Инфекциозна болница, ВМА.

Екипът оцени високо създадената организация на работа във връзка с грипната епидемия и определи предприетите мерки като навременни и адекватни на ситуацията. Експертите на Центъра препоръчаха изпълнението на предприетите стъпки да продължи заради възможността от възникване на втора вълна на епидемията не само у нас, но и в останалите европейски страни.

Освен това ЕЦКЗ покани българските епидемиолози да споделят опита си с останалите европейски страни, в които грипът все още не е достигнал подобна степен на разпространение.

Actualno.com

Tags: ,

Comments are closed.

.