Tuesday, November 23, 2010

УЕФА ще разследва ЦСКА

Tagged with: , ,
сряда, ноември 18, 2009, 21:52
This news item was posted in Спорт category and has 0 Comments so far.

cska
УЕФА и Италия започват разследване на ЦСКА и измамника Артур. Бомбата хвърли запис на телефонен разговор, отпечатан в беларуския в. “Прессбол”. Афера за 1,5 млн. евро изправи на нокти шефовете на европейския футбол и разбуни духовете на Апенините, предаде АСН.

ЦСКА се е опитал да пробие Рома за мача от Лига Европа в Рим с 1,5 млн. евро, изчисли “Прессбол”. Артур, който всъщност е Сейран Арутюнян, провел разговор със Сергей Гуренко - бивш беларуски футболист, играл и в Рома, а сега треньор на Динамо (Минск). Чрез него пробвал дори да “хване” капитана на “вълците” Франческо Тоти, който е идол в Италия. До Артур в ложата бил Василий Аракчеев, известен като Вася Милански. Записът е от 30 септември, 24 часа преди гостуването на ЦСКА на “Олимпико”.

За никой вече не е тайна, че така нареченият Артур е в особено топли отношения със собствениците на ЦСКА Иво Иванов и Димитър Борисов. Само в нашата прокуратура се правят на луди и все още водят разследване срещу неизвестен извършител по “Казанската афера” с четиримата футболисти на Левски. А същият Сейран Арутюнян е бил в Рим и в присъствието на Борисов и Иванов е говорил с Гуренко, когото нарича Серьожа.

Записът е в редакцията на беларуския в. “Прессбол”, а главният редактор Владимир Бережко се кълне, че е автентичен. В същата статия той вади и скандален запис, в който се урежда мач между беларуски тенисистки на турнир в Ташкент.

Лицето “Х” в публикувания телефонен разговор е именно Артур. Интересен факт също е, че Сейран Арутюнян взел виза, като се е представил за собственик и спонсор на ЦСКА. Той е трябвало да отиде и на мача в Базел, но се оправдал с лекарска забрана и оставил с пръст в устата шефовете на “Титан” Борисов и Иванов. Двамата и до днес се чудят защо е пропаднала поредната завера. Артур вече имал швейцарска виза, но и ядове с властите под Алпите заради измами.

До този момент съмнителните мачове с участието на ЦСКА стават три. С Динамо в Москва, дербито с Левски и въпросният двубой с Рома. УЕФА и италианските служби вече работят. Най-вероятно възелът ще се разплете.

Под лупа

Артур е Сейран Арутюнян, който има руски паспорт с №624611656. Роден е на 27 юни 1965 година. Пристига в България по покана на собствениците на ЦСКА, забелязан е на мача с Пирин в Кюстендил (0:0).

Разговорът

“Стандарт” публикува без съкращение записа, публикуван в “Прессбол”. Той е качен също така и на аудиофайл от изданието.

30.09.2009. Телефонно обаждане на мобилен телефон в град Минск.

- Ало, Серьожа, здравей, как е?

- Ало!

- Вася е, звъня от Милано.

- Здрасти, какво става? В Милано ли?

- В Рим сме, утре Рома играе срещу ЦСКА (София).

- Лига УЕФА?

- Еми да?

- Лига Европа.

- Да. И тук седим и мислим как да стане така, че ЦСКА да бие Рома.

- Едва ли. За какво ти е ЦСКА да побеждава Рома!?

- Еми не знам. Седим си тук с управителите на клуба и си мислим как да решим въпроса.

- Как ЦСКА да бие Рома?!

- Еми да!
(Пауза. В разговора се включва трети човек. Гласът звучи като на зрял мъж с грузински акцент - за кратко “Прессбол” го нарича “Х”.)

Х: - Имам непосредствено отношение и финансирам този клуб, да. Сергей, а какви са взаимоотношенията ви с Тоти по принцип?

- С Тоти?

- Да.

- Еми, как да ви кажа. Преди сме играли заедно, това е.

- Поддържате ли приятелски отношения или не? Ако му звъннеш, може ли утре да минем и да се срещнем с него за 5-10 минути, да се поразходим и да поговорим? Да или не?

- (Не се разбира.) Мисля, че няма да мога да се занимавам с това.

- Не искаш, а?

- Да! Няма да се занимавам с това.

- Серьожа, а въобще може ли да става дума за такова нещо?

- Мисля, че не.

- Не, нали…

- Не, не мисля, той е романист и е дал от себе си за този клуб прекалено много.

- А?

- Той е романист, играл е дълго за този клуб, мисля, че няма начин.

- А мислиш ли, че точно този мач му трябва??

- Мисля, че от този мач имат нужда феновете, а щом е така…

- Нещо прекъсна, Сергей!

- Да.

- Мислиш ли, че този мач е толкова важен за тях?

- Мисля, че няма да играят на 100% от възможностите си, но такива мачове са имидж за даден клуб и привържениците няма да търпят загуба, още повече у дома.

- Добре, като професионалист, Сергей, ще ми кажеш ли дали могат да излезнат с втория състав? Да дадат почивка на титулярите, на Тоти-моти и т.н.?

- Мисля, че могат да дадат почивка на трима играчи например, но всичко зависи от треньора. Когато ние играхме в УЕФА, за такива мачове от началните етапи имахме почивка. Тогава треньорът даваше. Сега не знам какво се случва в отбора, затова ми е трудно да преценя. Мисля обаче, че именно Тоти може да играе, докато на други основни футболисти може да се даде почивка.

- Могат и да играят, нали?

- Може, просто нямам представа какво става в Рома сега.

- (Прекъсва.) Ами ако например ти говориш с Тоти, можем да ти дадем 300 хиляди евро за услугата!!!

- (Смее се тихо.) На мен нищо не ми трябва.

- Готов съм да дам милион на Тоти, ако вземе със себе си няколко футболисти да “почиват”.

- Ха-ха-ха!

- Готов съм! Сериозно! Говорим за евро! Е?

- Нали знаете, че никога не съм се занимавал с такива неща.

- Знам, че не си такъв, знам, че този педераст (не се разбира.) … той прецакваше играта, целия отбор. Ти си един човек, който нищо не знаеше.

- Не ми и трябва, затова пък се чувствам като човек. Нали разбирате. Затова аз…

- (Прекъсва го.) Ти си си човек, никой не го оспорва. (Не се разбира, прекъсват и двете линии на разговора.) Ще ти кажа така: реваншът ще бъде у нас. Ако долетя в Италия, можеш ли да ми организираш среща? Ние с Вася ще дойдем, Вася ще превежда, а аз ще поговоря с Тоти насаме, все пак има още около месец и половина. Те ще играят у нас (б.а. - в София) на 16 декември. Просто среща. Един човек иска да поговори с теб, а и никой няма да разбере кой съм.

- Ами не знам, не съм сигурен, че Вася…

- (Прекъсва.) Можеш да разбереш поне номера на телефона? Поне това ни дай!!!

- Знам, че Тоти може да сподели всичко с мен, но не искам да говоря с него на теми от такъв характер.

- Ти не му казвай, че знаеш за какво го търсим, просто му кажи, че искам да си побъбрим.

- Нали прекрасно ме познавате!

- Знам, Сергей, но в крайна сметка можеш да ни дадеш поне номера? Само да поговорим.

- Нямам му номера. Но и вие знаете, че телефонът на Тоти не може да се намери много лесно, все пак той няма да отговори на случайни номера. Просто не искам да се занимавам с това!

- Добре, поне ще ни кажеш ли къде ходи Тоти, в какви ресторанти, поне там да поговорим с него? Къде например се хранят футболистите на Рома?

- Вася знае в кои ресторанти се хранят футболистите на Рома.

- Вася знае, той получи 100 000 евро.

Включва се Вася: Дадоха ми 100 000 евро.

Пак се включва Х: Серьожа, за тази работа се дават милион и половина евро. Не мога да намеря контакти, братле… Просто е, играем - те печелят и си делим по сто хиляди един на друг! Ехаа!

- А какво ще стане после? Ще спечелите мач, и?

- Това е просто имидж!

- Това не е имидж, по-добре вложете парите в децата!

- Колко мача ти останаха в Беларус, Сергей, до края на шампионата?

- Пет.

- И свършва първенството?

- Да.

- И да не успеем тази година, догодина ще сме шампиони.
Гарантирам титла! Организирай среща, братле! Ще ви дадем по 500 хиляди - и на теб, и на отбора.

- Не (Смее се.), мерси, аз…

- (Прекъсва го.) Ало, Серьожа!

- А-у.

- Мога ли да взема телефона от Вася и да ти звъня?

- Едно ще ви кажа - аз съм човек, който не иска да се забърква в такива неща. Ако…

- (Х пак го прекъсва.) Не, само да си поговорим.

- Ако е само за това, естествено, че може.

- Ами да се купи? Ако например дойде някакъв треньор и ти каже, че няма пари и в замяна ще ти пусне победа? Пак ли няма да се навиеш?

- Не.

- Еми тогава никога няма да станеш шампион. (Смее се заедно с Вася.)

- Е да, но тогава ще бъда честен, поне ще имам съвест пред момчетата.

- Защо няма да бъдеш! Толкова години си играл в Локомотив (б.а. - Москва), искаш да кажеш, че Юри Колес (фамилията не се чува ясно) никога не ви е давал пари и не ви е купувал мачове.

- Аз за мен си знам, че винаги съм излизал честно на терена и съм играл от сърце. Какво правеха другите, не ми пука. Днес в Динамо знам, че не давам и стотинка за такива неща, аз работя честно.

- Кажи ми, аз познавам президента на БАТЕ. Приятно ми беше да си поговорим, извинявай, братле, на 99% знаех.

Вася: Аз го казах.

Х: Не, и аз също… Алберт Саркисян говореше (б.а. - бивш халф на Локо Москва, Амкар и руския национален тим). Всички, които са играли с теб, така казаха. Аз преди Вася още знаех, звъннах на Овчинников и му казах: “Иванич, по такъв въпрос те търся. Но този Артур”. “Говори с Гурей, но не вярвам, че ще се съгласи на това (б.а. - отговорът на Овчинников - бивш вратар на Локо и националния отбор). Аз му казах, че ще дам 300 или 500 хиляди за тази работа, но той пак ми каза, че не му се вярва да се навиеш.

- Еми какво да се прави!

- Серьожа, поне това ми кажи, Тоти все пак е жив човек, задължително, ако бъда една седмица в Рим, по един или друг начин ще го хвана. Това са ваши… (Прекъсва.) Въобще, Тоти ще се навие ли да говори с нас, ако отидем и му обясним за какво иде реч!

- Мисля, че има достатъчно пари и не му трябва да се занимава с такива неща, а и е направил толкова много за този клуб, макар че нищо не се знае. И…

- Всичко може да се случи, братле, ние знаем, и други отбори от такъв ранг са се занимавали с такива неща.

- Затова ти казва това. (Смее се.) Ако бях на мястото на Тоти, за нищо на света не бих се навил на такова нещо, но знае ли човек, ако веднъж тръгнеш по този път, отърване няма.

- Добре, Сергей, кажи ми най-важния въпрос! Ако имаме такова куче за 100 000 евро. Вася щеше ли да получава 100 000 евро, ако…

Вася уточнява: Получих!

Х: Хе-хе… А кажи ми, от италианските футболисти кой е в близки отношения с Тоти? Индзаги или някой по-близък? Трябва ни човек, който да ни доведе при него!

- Ох (пауза).

- Ой (за малко да се разплаче). Не се получава, братле.

- Кажи де.

- Не се получава да се изиграе. (Злобее.) Утре ще кажа на Пенев, на Любо, да постави куче, което да му седи в краката. Когато иска да вземе топката, да го атакува постоянно отзад, да не му дава да диша и да се обръща.

- Тогава ще имате шанс.

Actualno.com

Both comments and pings are currently closed.
.