Thursday, January 21, 2010

Телефонните разговори поевтиняват

вторник, ноември 17, 2009, 21:16
This news item was posted in Любопитно, Новини category and has 0 Comments so far.

gsm
Цените на разговорите през мобилни телефони ще паднат с до 20 стотинки на минута от началото на следващата година. Това заяви председателят на Комисията по регулиране на съобщенията (КРС) Васил Божков пред бТВ. Очакванията са от догодина с 20 стотинки на минута да поевтинеят обажданията в натоварен часови пояс и с 11 стотинки в ненатоварен трафик, предаде Новинар.

Комисията е внесла решение за поетапно намаляване на цените на разговорите, като в момента мобилните оператори го обжалват в съда, но цените ще паднат, добави шефът на комисията.

“От средата на следващата година пък цените ще паднат до 5 евроцента на минута, което означава, че ще говорим по средноевропейски тарифи”, посочи Божков. Той обясни, че не може цените на разговорите през GSM в България да са най-високи, а в същото време потребителите ни да не са сред най-богатите. По думите му цените у нас не са ориентирани към нивото на разходите, които правят компаниите, което означава, че мобилните оператори имат печалби, които не могат да бъдат обосновани. Става въпрос за десетки милиони, може би около 100 милиона минути всеки месец, което означава 15 млн. лв. месечна печалба, посочи Божков, но уточни, че точни цифри не може да каже, тъй като печалбата е търговска тайна.

Освен за високите цени на разговорите през мобилни телефони много от читателите на изданието се оплакаха от SMS игрите, провеждани от телекомите. Така чрез изпратено кратко съобщение потребителят участва в игра, от която може да спечели значителна сума. Много често обаче при отказ той продължава да получава съобщения, които го карат отново да участва и да пуска SMS-и. Ако абонатът обяви в колцентъра на телекома или на поддържания от оператора телефон, че иска да се откаже от играта, веднага се прекратява изпращането на SMS-и на номера му, обясниха от мобилните компании. Ако след това обаче той пак пусне съобщения, това е заявка, че той има интерес и системата отново го регистрира като участник, обясниха от компаниите.

КРС и СЕМ вероятно ще бъдат обединени в един орган след старта на цифровизацията. Такъв вариант се обмисля от управляващите, научи “Новинар”. Все още не е ясно дали тогава съставът на органа ще бъде изцяло или частично подменен. Преди това броят на членовете на СЕМ и КРС ще бъде намален на 5 души с поправки в Закона за радиото и телевизията и в Закона за електронните съобщения.

В СЕМ ще има двама представители на парламента, двама на президента и един на медиите. В КРС пък двама от членовете щели да са от квотата на държавния глава и трима от Народното събрание. Предложенията трябва да бъдат внесени в парламента до 25 ноември.

Actualno.com

You can leave a response, or trackback from your own site.


.