Спират нощните линии в София

Градски транспорт Трите експериментални нощни линии с номера 605А, 606В и 607С ще преустановят превоза на пътници в нощта на 30 срещу 31 октомври. Това решиха днес съветниците от комисията по транспортна инфраструктура на СОС, а на предстоящото заседание предложението предстои да бъде гласувано и от Столичния общински съвет, предаде БТА.

Основния мотив за спирането на превоза на пътници по трите нощни маршрута е ниската рентабилност. За последните дни средно на нощ са се возили по 100 човека, а разходите за експлоатацията на трите маршрута, които имат общ пробег от 452,40 км са 1212,43 лв. без ДДС на нощ.

Отделно от тази сума са парите за извършвания контрол по редовността на пътниците от страна на двама контрольори на Центъра за градска мобилност в петък и събота всяка седмица. За пет месеца разходите за екипа от двама човека са били 3 806,40 лв.

В един от последните си доклади от проверките на редовността на пътниците контрольорите от Центъра за градска мобилност посочват, че процентът на нередовните пътници не е голям, но пътуващите без билет твърдят, че в интернет са прочели, че нощният транспорт е безплатен.

БТА