Откриха най-малкия динозавър в Северна Америка

Малък динозавърУчени установиха , че фосилизирани кости, съхранявани в музей в Лос Анджелис, принадлежат на най-малкия динозавър в Северна Америка, предаде БТА.

Новоидентифицираният динозавър е тежал малко повече от 900 грама, а опашката му е била дълга около 10 сантиметра.

Дължината на тялото му от главата до опашката е надхвърляла 60 сантиметра, заяви Луис Чиапе от Природонаучния музей в окръг Лос Анджелис, където се съхраняват въпросните фосили.

Този екземпляр е изглеждал като бегач, който приема стероиди, допълни ученият. Динозавърът се е хранел с растения, ловял е насекоми и се е срещал в края на юрския период, преди около 150 милиона години.

Животното било толкова дребно и бързо, че вероятно се е промушвало между краката на по-едрите динозаври, смятат изследователите.

Кости от 4 динозаври, включително части от черепи, предни и задни крайници, бяха открити преди три десетилетия във Фруита в западната част на Колорадо и се съхраняват в музея.

Чиапе и колегите му наскоро идентифицираха динозавъра и го кръстиха Fruitadens haagarorum. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.
БТА