Доверието към Герб расте

21.10.2009
By

ГербКабинетът на Бойко Борисов бе одобряван от 51% от българите непосредствено след формирането му. През последния месец добрите оценки за работата на правителството нарастват с 11% и в момента възлизат на 62%. Това сочат резултатите от национално представително проучване за обществено-политическите нагласи на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

За сравнение, кабинетът „Сакскобургготски“, към който също имаше големи очаквания, на третия месец от мандата си се ползва с подкрепата на 54% от хората, правителството на Иван Костов е одобрявано от 53%, а това на Сергей Станишев – от 29%.

В началото на октомври 52% от българите твърдят, че ако парламентарните избори са днес, ще гласуват за партията на Бойко Борисов. Вероятно тук се включват и известни конформистки нагласи и т.нар. престижен вот.

Социално-демографският профил на избирателите на ГЕРБ продължава да бъде представян най-вече от младите, от хората в активна трудова възраст, от висшистите, от жителите на София и на областните градове, както и от хората с жизнен стандарт над средния.

Заедно с ръста на електоралната подкрепа за ГЕРБ обаче, се разширява и социално-демографският профил на симпатизантите на управляващите, като започва да обхваща и представители на по-маргинални прослойки.

Останалите парламентарно представени партии губят електорална подкрепа. Това се обяснява с факта, че обществените очаквания са фокусирани върху работата на кабинета, а подкрепата за останалите политически формации се свива до твърдите им ядра.

На данните за електоралните намерения в извънизборна ситуация следва да се гледа с известна условност. Умората на хората от проведените през годината два вота също рефлектира върху заявените от тях електорални нагласи, защото в момента парламентарните избори не са на дневен ред.

Избирателите на „Коалиция за България“ през октомври са 11% от пълнолетните българи. Електоратът на социалистите се ограничава до хората в пенсионна възраст, жителите на селата, на малките градове и бедните. Около една трета от гласувалите на 5 юли за БСП в момента са разколебани в своите предпочитания.

За ДПС днес декларират, че биха гласували 6% от пълнолетните българи, за партия „Атака“ – 4%, а за „Синята коалиция“ – 2,3%. „Ред, законност и справедливост“ има електорален дял от 1,3%.

Същевременно от август досега президентът Георги Първанов губи 7% от одобрението за своята работа. В момента одобрението му е 52%, докато преди три месеца беше 59%. За същия период с 6 пункта расте неодобрението към него (28% през август, 34% – през октомври).

Тези данни показват, че до момента усилията на Георги Първанов да бъде коректив на властта не му носят очакваните позитиви. Също така, в момента общественото внимание и надеждите за положителна промяна са фокусирани преди всичко върху дейността на правителството.

Actualno.com

Tags: , ,

Comments are closed.

.