Европа ще размрази парите по Сапард

31.07.2009
By

sapard България е на финалната права за размразяването на останалите средства по програма САПАРД.

Това са заявили представителите на главната дирекция „Земеделие“ на ЕК пред министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Днес приключи мисията на главната дирекция „Земеделие“ на ЕК и на ОЛАФ в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Проверяваните 98 проекта по програма САПАРД ще бъдат вписани в книгата на длъжниците, е заявил министър Найденов след заключителната му среща с представителите на дирекцията.

Вероятно от списъка ще отпаднат някои проекти, но все още няма точна бройка. Тя ще стане ясна, след като от ОЛАФ изпратят доклада от проверките.

Става въпрос за месопреработвателни, рибопреработвателни и млекопреработвателни предприятия.

Общата стойност на получените субсидии от фирмите възлиза на около 65 млн. лв. В срок до три месеца прокуратурата ще извърши проверка на проектите преди предприемането на мерки срещу некоректните фирми.

Министър Найденов е разговарял по телефона и с главния прокурор Борис Велчев, с когото са се договорили да бъде мобилизиран допълнителен ресурс от прокурори за проверките. Целта е да бъде спазен срокът и да не попаднат коректни проекти сред длъжниците.

Изрядните ще бъдат извадени от списъка на длъжниците. Останалите ще трябва да възстановят субсидиите до две години. В противен случай ще бъдат удържани от европейските фондове за България, е казал министър Найденов.

Според представителите на главната дирекция „Земеделие“ на ЕК от Държавния фонд „Земеделие“ (ДФЗ) не е спазена процедурата за вписването на лошите длъжници още през миналата година и сегашната проверка е индикатор да се види как работи системата.

Министър Найденов ги е информирал, че ръководството на ДФЗ ще бъде сменено, за да се спазват процедурите и да се работи прозрачно.

Министър Найденов е казал, че новото ръководство ще бъде избрано чрез конкурс и няма да има политически назначения.

Освен това ЕК ще бъде запозната с процедурите и с критериите за избор на ръководството на ДФЗ.

Actualno.com

Tags: , , ,

Comments are closed.

.