София с нов кмет

06.07.2009
By

Бойко Борисов Вероятно, или поне най-рано, в средата на септември София ще си избира нов кмет на мястото на запътилия се към премиерския стол Бойко Борисов. Частични избори за местен управник по същото време ще има и в други населени места, там където кметът е станал депутат в новия парламент – например Разлог, предаде Стандарт.

ЦИК обяви днес, че окончателните официални резултати от парламентарните избори ще бъдат обявени на 10 юли. Това означава, че според закона за местните избори – до 10 август най-късно, президентът трябва да свика 41-ото Народно събрание в законовия 1-месечен срок.

Георги Първанов обаче смята да стори това далеч по-рано – в средата още на този месец. Това пък означава, че около 22 юли държавният глава би могъл да връчи мандата за съставяне на правителство на победителя в НС вота – ГЕРБ.

Ако в първите дни на август кабинетът „Борисов“ бъде съставен, столичният кмет моментално прераства в министър-председател и започва да тече законовият срок от 40 дни за произвеждане на частични избори в София за местен управник.

Същевременно днес столичният кмет информира, че до 10-15 дни след съставянето на новото правителство ще започне активната работа по магистралите „Люлин“, „Тракия“ и „Марица“.

„Мога да завидя на следващия кмет на София, защото аз лично ще се занимая като премиер на страната всичко започнато в София да бъде завършено докрай“, каза Борисов в отговор на въпрос кой ще е неговият наследник на поста кмет на София. Той изрази убеждение, че службите и прокуратурата ще започнат да работят по-ефективно след вчерашните избори. По думите му в сряда ГЕРБ и ръководството на Прокуратурата ще имат среща.

„Ще направя всичко възможно да върна спрените пари към България, а прокуратурата трябва да ги защити“, каза Борисов. Освен това, по думите му, от докладите на ЕК за напредъка на България трябва да бъде извадена съдебната система като проблем. На въпрос дали вече са започнали разговори за новия кабинет Борисов отговори, че все още експертите на ГЕРБ почиват.

Actualno.com

Tags: , , ,

One Response to София с нов кмет

 1. Владимир Йосифов on 06.07.2009 at 15:53

  Ако г-н Борисов изпълни обещанието си и оставя по-големи суми в София ще се променят нещата много бързо.
  Предполагам, че няма да стане от догодина, защото селата няма да имат бюджет.
  Това ще е сериозна промяна в начина на работа на кметствата.

  Време е в провинцията да разберат, че няма да могат да харчат парите ни и да се взимат в ръце.

  Бързо се променяйте !

.