ГЕРБ печели изборите

05.07.2009
By

ГЕРБ Партията на столичния кмет Бойко Борисов ГЕРБ е абсолютният победител на днешните парламентарни избори. Всички прогнозни резултати на социологическите агенции сочат, че ГЕРБ ще получи над 40 на сто от гласовете на днешните избори.На второ място е досега управляващата партия БСП – Коалиция за България, с около 18 на сто от гласовете.

На трето място се нарежда партията на Ахмед Доган – Движението за права и свободи (ДПС) с около 14 на сто от гласовете. На четвърто място е Атака с 9.5 на сто от гласовете. Следват Синята коалиция с около 7 на сто, партията на Яне Янев РЗС и Лидер с около 4 на сто и партията на Симеон Сакскобургготски НДСВ с около 3.5 на сто от гласовете. Днес гласувахме за избор на 41-то Народно събрание. В днешния вот участваха 18 партии и коалиции. Право на глас имаха 6 884 271 души. Тази година избираме 240 народни представители по смесена система – 209 от тях по пропорционалната в 31 многомандатни избирателни района, а 31 депутати се излъчват по мажоритарната система.

БГНЕС

Tags: ,

One Response to ГЕРБ печели изборите

 1. Любима Йорданова on 08.07.2009 at 21:25

  ПОБЕДАТА НА ПП ГЕРБ
  Е ПОБЕДА ЗА БЪЛГАРИЯ

  доц. д-р Любима Йорданова, политолингвист

  Победата на ПП ГЕРБ на парламентарните избори, проведени на 5.07.2009 г., беше очаквана и регистрирана в социологическите прогнози.

  Това, което надмина обаче и най-смелите очаквания на анализаторите, беше именно безапелационната победа на ГЕРБ, получила повече от два пъти гласове като подкрепа от българските граждани в сравнение с Българската социалистическа партия, явила се на изборите като Коалиция за България.

  Причини за победата на ПП ГЕРБ

  Комплексна причина е общото недоволство на българските граждани от: неосъществения български преход като хармонизацията с правилата на Европейския съюз и спряното финансиране по Европейските фондове; развихрилата се корупция в невиждани за най-новата ни история мащаби; изборния туризъм от съседна страна; уродливото обществено явление „купуване на гласове”, факти, които не ни представят като демократична европейска държава. В този спектър от натрупани негативни явления, предизвикали сериозната негативна реакция на населението и увеличили активното му участие в изборите, се включва и рецесията.

  Всички тези причини обаче не биха довели до получения резултат, ако не беше извършената огромна разяснителна работа от ръководството и членовете на ПП ГЕРБ за основните приоритети на партията. Те обиколиха страната и разговаряха лично с гражданите – на големите, малките и най-малките населени места. Не като изборна кампания, а като човешки разговор за сериозните проблеми на държавата, които се споделят от повечето български граждани.

  ПП ГЕРБ беше подпомогната и от многобройните кампании, предприети като лична инициатива на отделни граждани или групи от граждани /особено за гласуването в чужбина – в редица европейски държаваи, при саботаж от страна на Министерството на външните работи/ и разпространявани главно в интернет-пространството.

  Многобройни текстове, включително и на политически блогъри и видеоклипове разясняваха съвременната политическа ситуация в България и насочваха българите към изборната технология, която трябва да се следва, за да се осъществи политическата промяна в България.

  Една сериозна гражданска загриженост за развитието на обществото и реални действия за осъществяване на политическата промяна по демократичен път чрез гражданско участие и действие.

  Парламентарните избори показаха, че гражданското общество вече не е фикция, не е идея, а реалност в България.

  Още веднъж основни приоритети на ПП ГЕРБ
  в управлението й на държавата пред следващите четири години

  ПЪРВО: ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ГАРАНТИРАНЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА В БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО;

  ВТОРО: БЛАГОДЕНСТВИЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ И РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА;

  ТРЕТО:ПОДОБРЯВАНЕ НА СОЦИАЛНАТА СИГУРНОСТ. СЪЗДАВАНЕ НА БЛАГОПРИЯТНА И ЗДРАВОСЛОВНА СРЕДА НА ЖИВОТ ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ЛИЧНОТО И ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ НА ХОРАТА;

  ЧЕТВЪРТО: РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ НА НАЦИЯТА ЗА ПО-ВИСОКО НАЦИОНАЛНО САМОЧУВСТВИЕ И УСПЕХ НА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН ЧРЕЗ ЕВРОПЕЙСКО ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА И КУЛТУРА;

  ПЕТО: ПРЕВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРИЯ В ОСНОВЕН ФАКТОР НА СТАБИЛНОСТ В РЕГИОНА И СВЕТА И УВАЖАВАН ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.

  Подкрепата от страна на гражданите. Втората крачка е важна

  С вота си на 5.07.2009 г. повечето от българските граждани, участвали в парламентарните избори през 2009 г., дадоха доверието си на ПП ГЕРБ. Първата крачка е направена.

  Сега, като граждани, трябва да осъществим и втората крачка, като осигурим спокойната работа на правителството и парламента в следващите шест месеца.

  Защо не 100 дни, а именно шест месеца?

  Защото още наесен ще започне да се усеща все по-осезаемо рецесията. Правителството ще се изправи пред необходимостта от радикална реформа във връзка с разкъсване на корупционните мрежи, които са се разпрострели не само в широчина, но и в дълбочина – засягат не само много структури, но са и вертикални в същността си. Този факт изправя следващото правителство пред трудности, с които друго българско правителство не се е сблъсквало в най-новата история на България.

  Необходими са бързи действия, защото Европейската комисия продължава проверката си на България в режима на сътрудничество и контрол и сроковете текат, доста скъсени за новото правителство. Още една причина, за да не бъде то възпрепятствано и да може в ускорено темпо да провежда реформите, които ще ни доближат да европейските правила и ще подобрят имиджа на държавата ни в Брюксел.

  След започване работата на новия парламент и новото правителство ще се обърна към гражданите на България, журналистите, включително и в интернет, за мораториум на негативните информации и информациите, съдържащи квалификации.

  Информациите трябва да съдържат само неутрална информация за дневния ред на парламента и правителство и взетите решения. Същото се отнася и за протестни действия от страна на гражданите. Шест месеца изключително интензивна, сериозна работа и на парламента, и на правителството, за да се оттласнем от дъното.

  Друг път просто няма. В обществото се върви бавно. Ако искаме да осъществим политическата промяна и държавата ни да тръгне по друг път към действителна европейска интеграция. За доброто на всички българи.

.