Каква лятна почивка да изберем

27.06.2009
By

Лято Лятото без съмнение е времето на отпуските, но планирайки своята почивка, трябва да отчетем доста фактори: къде да заминем, за колко време, струва ли си взимаме със себе си и малко дете.
Всеки изпитва необходимост от почивка – да замине, да забрави за проблемите, но пък от друга страна това е добре да се направи с най-голяма полза и най-малък риск за здравето.
Специалистите са категорични: най-полезна е почивката в родната климатична зона.

Умереният климат
Летният отдих в умерения климат лекува всичко, което може да се излекува със слънце, въздух и вода. Здравословното физическо натоварване, достатъчното пребиваване на чист въздух и обичайните климатични условия са най-необходимите оздравителни фактори.
Здравето се влошава не от местните условия, а от начинът на живот, който водим. Въпреки съществуващото мнение, че рязката смяна на климата тренира адаптивната система на организма, това не е най-подходящия вариант за годишната отпуска, особено за възрастни или отпаднали хора.
Ако сте над 40-те и страдате от хронични заболявания, можете да се спрете на комфортните курорти в умерен климат, без резки смени на температурата и атмосферното налягане.

Мек субтропичен климат
Това е не само средиземноморското крайбрежие и егейските острови, но и например южният бряг на Крим, западна Калифорния, югозападна Африка и югозападна Австралия, където през цялата година можете да ходите с летни дрехи.
Мекият климат, близостта с морето, силното слънце, морските храни, леките и вкусни плодове и зеленчуци осигуряват приятната и полезна почивка. Но трябва да бъдете внимателни и да не се излагате веднага под парещите слънчеви лъчи. Не забравяйте за златните правила на аклиматизирането, според които слънчевите бани и къпането е добре да започнат до 3-5 дни след пристигане и то рано сутрин или на залез слънце.
Горещината на такива места е главното изпитание за хората, свикнали с умерения климат. Тя може да причини слънчев или топлинен удар, обезводняване на организма. Не забравяйте за шапката и постепенно увеличавайте постепенно времето за пребиваване навън, въздържайте се от активна дейност и продължителни разходки по обяд. Климатиците и студеният душ дават само временно облекчение и забавят аклиматизирането към горещината, така че не си струва да злоупотребявате с тях.
Пийте повече топла или гореща вода (до 4 литра дневно) – това ще ви помогне да избегнете обезводняването. В резултат на него от организма се извеждат много важни за подържането на работата на сърцето и мускулите соли и затова не забравяйте да подсолявате храната. Струва си да опитате и местната (най-често солено-пикантна) кухня.
В горещината се затруднява секрецията на стомашния сок, което води до намаляване на апетита. Въглехидратната диета (плодове, зеленчуци, житни растения) е най-подходящата за този климат, тъй като тя способства за задържането на течностите в организма и ускорява процеса на адаптиране.

Планински климат
Местата с планински климат привличат най-вече хората, запалени по туризъм или алпинизъм. Но ветровете, голямата амплитуда на нощните и дневни температури, горещият въздух и значителните физически натоварвания могат вместо желания отдих да предизвикат умора и неочаквани реакции на тялото.
Ако сте избрали лечебно-оздравителния въздух, направете консултация с лекуващия си лекар и се снабдете със санаторно-курортна карта. Правейки процедурите, строго спазвайте лекарските предписания.
Ако искате да се възползвате от масажа, лечението с кал или лечебните бани, не се увличайте по процедурите и не правете едновременно в един ден няколко от тях. Така ще избегнете последиците от неправилното лечение.
Калните бани са противопоказни при заболявания на кръвта, всички видове новообразувания, нарушение на функциите на яйчниците, бременност, болести на сърцето, бъбреците, варикозно разширение на вените, хипертония.
Сероводородните (сулфидни) бани могат да предизвикат изостряне на такива заболявания като дискинезия на жлъчните пътища хроничен хепатит, гинекологични заболявания и заболявания на щитовидната жлеза. Тези бани са полезни при невроза, болки в сърцето, невродермит или за лечението на лишеи.
Използвайте услугите само на опитен масажист. Ако причината да болката в кръста е херния в тази част на гръбнака, то това е сериозно противопоказание за всякакви масажни манипулации. Без правилния подход към профилактичното лечение дори най-безобидните на пръв поглед манипулации могат да способстват за появата на сериозни проблеми.

Zdrave.bg

Tags: , ,

Comments are closed.

.