BMW Z2

24.06.2009
By

BMW Изцяло нов роудстър, базиран на 1-Series, с четирицилиндров двигател може и да се подготвя от BMW. Очаква се бордът на директорите да реши до края на годината дали да се появи подобна кола. Ако бъде дадена зелена светлина на проекта, то автомобилът може да се появи още през 2011 година.

Слуховете за Z2 циркулират из медийното пространство през последните три години, но досега нямаше някакви данни. Най-новите материали в чуждите медии индикират, че подобна кола се разработва. Компютърните графики от специализираното издание MotorAuthority пък показват какво бихме могли да очакваме от подобен открит автомобил.

Спекулациите биха ни довели до това, че ще има няколко четирицилиндрови двигатели, включващи базов модел с около 120 к.с. Възможно е обаче да има и турбоагрегат с 211 к.с. Евентуалната цена на колата би била около 25 000 евро – или с 5000 евро повече от настоящия Z4. Това ще направи кабриолета по-достъпен, но далеч не и евтин. Роудстърът с мек покрив определен ще бъде лек, а четирицилиндровите агрегати ще бъдат ефективни. Комбинацията от това ще превърне Z2 в отличен конкурент за модели като Mazda MX-5 и Lotus Elise.

Представянето на двигателите определено ще бъде спортно, но не и прекалено бързо. Ускорението до 100 км/ч ще отнема около 7 секунди, а максималната скорост ще възлиза на 240 км/ч. По-спортен вариант с 3-литровия битурбо шестцилиндров агрегат на BMW също е евентуална насока на развитие на проекта. Говори се дори и за хибриден модел. Конфигурацията на модела ще бъде за двуместен роудстър с малък багажник като за един уикенд.

Независимо дали колата ще бъде конструирана или не, то е почти сигурно, че тя няма да се появи скоро в САЩ. В крайна сметка дори и 1-Series Coupe версиите са предлагат само с редови шестцилиндрови натурално аспирирани двигатели или с битурбо. Четирицилиндровите двигатели с турбо и директно инжекционно впръскване може и да се появят в САЩ, но едва във вариант на седана 3-Series, но едва ли в спортни коли.

rs-auto.bg

Tags: , ,

Comments are closed.

.