Monday, January 17, 2011

Още 3-ма болни от свински грип в България

сряда, юни 24, 2009, 10:18
This news item was posted in Новини category and has 0 Comments so far.

Нови три случая на болни от свински грип има у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Майка и дете са се върнали от САЩ на 13 юни и три дни по-късно са потърсили медицинска помощ, тъй като се появили първите симптоми на грипа. Разболяло се е и друго дете, което имало контакт с тях, пише “Стандарт”.

41-годишна жена и 5-годишния й син са били приети днес в инфекциозното отделение на старозагорската многопрофилна болница с потвърдени проби на вируса на АH1N1, по известен като свински грип. Това потвърдиха от старозагорската РИОКОЗ.

Семейството живеело от 10-12 години в САЩ. На 13 юни майката с дъщеря си и сина си се прибрала в България в Стара Загора. След седмица тя и малкия й син се почувствали зле и потърсили лекарска помощ. Референтната лаборатория в столицата е потвърдила вируса на свинския грип. Според лекарите инфекционисти майката и детето са в много добро състояние, те нямали дори температура, но ще останат под наблюдение поне седмица.

Днес са били взети проби и на четиримата контактни с двамата болни - голямата дъщеря, родителите и сестрата на болната. Пробите са изпратени в София за изследвани.

По данни на Световната здравна организация през последните 10 дни се наблюдава значително увеличаване на заболелите от новия вирус.

Актуално

Both comments and pings are currently closed.
.