BMW подготвят Emergency Stop Assistant

10.06.2009
By

BMW По-възрастните граждани, които са с риск от инфаркт или инсулт или тези с диабет, чести спират да шофират, за да пазят себе си и останалите участници в движението по пътищата. Това представлява предпазна мярка, тъй като съществува опасността да им стане нещо зад волана. Други пък игнорират този фактор и продължават да карат, докато стане нещо с тях или други. Същевременно на трети им се случват такива неприятни медицински инциденти без никакво предупреждение.

И независимо от това дали сте млади или възрастни, здрави или болни, BMW работят върху нова система за безопасност, наречена Emergency Stop Assitant. Тя ще спира по безопасен начин превозното средство на своя собственик при подобен инцидент.

По данни на BMW това е нова експериментална система, която ще усеща опасностите за водача. Когато бъде засечен сериозен медицински проблем, системата ще превключва към автоматичен режим на каране, така че да спре съответния автомобил по най-безопасния начин за всички участници в движението. Системата е в процес на развитие, като се говори, че тя ще пуска аварийни светлини, ще ползва радар, за да прекара бавареца през трафика, а след това ще спира при първото подходящо място за това.

Настоящата система Extended Emergency Call след това ще звъни на Бърза помощ и ще съобщи за мястото на инцидента. Ако достигне до серийно производство, системата ще може да спасява животи, докато същевременно ще даде възможност на хората с проблеми със здравето да карат в случай на необходимост.

В момента BMW тества своята Emergency Stop Assistant като част от Smart Seniot – проект, представен от Федералното министерство на образованието и изследванията в Германия.

Tuning.bg

Tags: ,

Comments are closed.

.