Автобус се обърна на пътя, има 16 загинали

ЛинейкаС обявяване на национален траурен ден утре – 29 май, приключи честването на празника “Св. Спас” в местността “Бакаджик”.

Министър-председателят и министрите се обръщат към гражданите и политическите формации да се съобразят с това и да бъдат отменени всички увеселителни прояви.

Рано тази сутрин автобус се обърна край връх Бакаджик.

По последни данни на МВР от мястото на инцидента убитите при тежкия пътен инцидент са 16 (10 от тях са възрастни жени, четирима мъже и две деца – момиче и момче на по 16 години).

Кореспондентът на АСН предаде от мястото, че всички жертви са завити с одеала и се намират около автобуса.

Също по последна информация броят на ранените – тежко и с по-леки наранявания, е 15. Всички те са откарани за медицинска помощ.

От МВР уточниха, че двама от загиналите в местността “Бакаджик” са били пътници в автобуса, останалите са от множеството, пристигнало за събора.
В автобуса “Сетра” са пътували 19 души от Дома за стари хора в Ямбол. Тежко пострадала от пътниците е 82-годишна жена. Тя е закарана в болница с опасност за живота.

Повечето от загиналите и пострадалите са търговци и посетители на събора.

По данни на Центъра за спешна помощ в ямболската болница четирима от пострадалите са с опасност за живота. Останалите са получили по-леки наранявания, като повечето са със счупвания и натъртвания. Всички те са настанени в болницата и са под лекарско наблюдение.

Автобус “Чавдар” на 30 години

Водачът на автобуса е 61-годишен шофьор от Ямбол, водач категория “С и Е” от 1985 г. Той е с леки наранявания. Вече му е взета е кръвна проба за алкохол, като резултатите от нея ще бъдат готови по-късно.

Според информация от Министерство на транспорта катастрофата е направена с 30-годишен автобус “Чавдар”, модел 11М4.

Автобусът е преминал на технически преглед на 12 май в Елхово на фирма “Великов-Савов ООД”. Собственик на автобуса е едноличен търговец NSI. Разпоредено е агенция “Автомобилна администраци” да направи незабавна проверка на фирмата превозвач и на сервиза, където е направен последни технически преглед на автобуса.

Както стана ясно, по данни на МВР автобусът е бил технически неизправен. Свидетели разказват, че автобусът не могъл да спре по пътя на слизане от вр. “Бакаджик” и помел изкачващи се към върха, тръгнали за празника.

Реакцията на държавата

По-рано днес депутатите почетоха с едноминутно мълчание жертвите при пътния инцидент в Ямболско.

Председателят на парламента Георги Пирински прочете от трибуната информацията за катастрофата с автобуса.

Пирински призова всички народни представители от област Ямбол и от специализираните парламентарни комисии да се информират за случилото се и ако сметнат за необходимо – да предложат съдействието на Народното събрание.

Във връзка с трагедията на връх празника Коалиция за България прекрати предизборната си кампания в Област Ямбол.

По нареждане на премиера Сергей Станишев екипи на Правителствена болница са отпътували за Ямбол, за да окажат помощ на пострадалите от катастрофата.

Обезщетения

В ранния следобед министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова информира, че парична помощ от 10 000 лева ще получат семействата на загиналите. Семействата на пострадалите пък ще получат по 5000 лева.

Кметът на общината Георги Славков, от своя страна, заяви, че общината ще поеме всички разходи за погребенията на загиналите.

Информация за жертвите

Към 13 часа все още не са индетифицирани две от жертвите на тежкия пътен инцидент при Ямбол.В момента служителите на Областната дирекция на МВР в Ямбол установяват самоличността им. Проверяват се регистрите, за да се установи адреса на останалите идентифицирани жертви, като вече е започнало уведомяването на близките им.

На спешен телефон 533 112 с код 049 ще бъде подавана информация за инцидента.

В местността “Бакаджик”, до храм – паметник “Александър Невски” традиционно се провежда християнски събор за църковния празник Спасовден. Съборът се посещава от много хора от региона, тази година – още повече заради обявеното надпяване и участие на групи и от други райони на страната.

Местността е планинска, със стръмен скат за изкачване. Пътят е третостепенен, в относително добро състояние, но сравнително тесен.

Актуално