Цакат ли ни е био храните? Отново намериха пестициди в биодомати

Отново намериха пестициди в биодомати.  От Агенцията по храните заявиха, че от друга партида на същите домати също е установено наличие на химикал.

Кремена Стоева от БАБХ поясни, че са открити 4 нови пестицида, което прави общо 9 веществата, открити в доматит. Дори количествата при второто изследване са доста по-големи, макар и допустими и безвредни, поясниха от агенцията.

При биопродуктите не би трябвало да има никакви пестициди, понеже и цената за качеството им е 8 лв. за кг. Логото върху етикета би трябвало да гарантира спокойствие за потребителя.

В 10-годишната практика на тази лаборатория са хващани различни злоупотреби под етикет БИО. Резултатите са категорични – 6 от продуктите са чисти, но в биодоматите, които струват 8 лева за килограм, се откриват следи от 5 пестицида. Произходът на доматите е Гърция, но зад етикета стои българска компания и българска фирма за сертификация.

От Агенцията по храните заявиха, че Министерството на земеделието ще направи необходимите проверки и евентуални санкции на производителя. Фирмите, които са сертифицирали и опаковали продукта, нарекоха случая прецедент в тяхната практика.

Не отрекоха наличието на пестициди, но бяха категорични, че разследването ще покаже къде е грешката. Те са иззели и проби, които са дадени на частна сертифицирана лаборатория

Има си определени практики, които трябва да бъдат приложени и това се следи и анализът за непозволени вещества е допълнителна гаранция. Наистина има пестициди, които са открити в тези домати – 9 са, количествата, в които се намират, не са толкова високи, но е факт, че ги има. Ние сме задължени да правим годишен контрол, инспекция на предприятия, стопанства, където става производството, преработката и търговията, всички етапи подлежат на сертификацията. В случая става дума за внесена продукция, вътрешнообщностна доставка. Става дума за това, че тя вече идва със сертификат, т.е. вътрешна фирма е издала сертификат“, заяви Красимир Кунчев – изпълнителен директор на „Балкан биосерт“. Ако се докаже и те не са био, ще се наложи десертификация на тази партида,добави той.

Внесеното количество е 518 кг, което е и изкупено, заяви Росица Телкеджийска – ръководител производство и продажби в „ТЕЛ-СИ“ ЕООД. У нас тези фирми имат 7 продукта на пазара и в един е намерено нарушение. Те гарантираха, че подобно нещо няма да се случи, а в личната им продукция при изследванията не са намерени никакви вещества, които да нарушават изискванията за биологична продукция. „