Пет дни е средният инкубационен период на коронавируса от Китай

Пет дни е средният инкубационен период на коронавируса от Китай
Инкубационният период на новия коронавирус, възникнал в Ухан, Китай, е средно 5,2 дни, но варира доста при различните пациенти, съобщава БТА.

Оценките са предварителни и „неточни“, с големи разлики и затова се препоръчва „период на наблюдение и на карантина от 14 дни за хората, изложени на вируса“, написаха китайски учени от здравни държавни ведомства в публикация в сп. „Ню Ингланд джърнъл ъв медисин“.

Китайските учени са изследвали първите 425 пациенти, заразени с новия коронавирус, а оценката за инкубационния период на вируса 2019-CoV се основава на данни от първите 10 болни.

Световната здравна организация в понеделник съобщи в бюлетина си за период от 2 до 10 дни за проява на симптомите (треска, кашлица, затруднено дишане).

Броят на починалите в Китай от новия коронавирус достигна 170 души, а над 1700 нови случая на заразени бяха установени в страната, съобщи китайското правителство. От новите смъртни случаи 37 са в провинция Хубей и един е в провинция Съчуан. Общият брой на заразените е около 7700, което надвишава броя на хората, които бяха заразени от тежкия остър респираторен синдром. Този коронавирус отне през 2002 и 2003 г. живота на 774 души, от които 349 в Китай.

Вчера стана ясно, че китайските молекулярни биолози са установили, че едно от антителата, открито по време на епидемията от атипичната пневмония от 2003 година, може да неутрализира новия вирус 2019-nCoV. Той предизвика сегашните огнища на пневмония в Китай и редица други страни.

Това откритие, според учени от Института по вирусология в град Ухан и от университета Фудан в Шанхай, дава основателни надежди. Веществото CR3022 в комбинация с други антитела, способни да се съединяват с новия коронавирус, ще позволи достатъчно бързо да бъдат създадени първите ефикасни средства за лечението на тази форма на пневмония и за потушаването на епидемията.