Григори Григоров: БДЖ се страхува от промяна

Григори Григоров: БДЖ се страхува от промяна

Проблемите в БДЖ ги познава цялата държава. Очевидно е, че хората от БДЖ не могат да ги решат. Това коментира пред БНТ председателят на Съвета на директорите на “Холдинг БДЖ” Григори Григоров.

“Управлението на всеки един бизнес се състои от решаване на определен набор типови задачи – финансова задача, IT задача, логистична задача, ремонтна задача. 80% от тези задачи са типови, 20% са специфични. Хората в БДЖ, които 30-40 години работят в тази компания, никога не са се сблъсквали и не са решавали проблеми. Начинът те да ги решат е практически невъзможен”, заяви Григоров.

По думите му БДЖ се капсулира в себе си и в компанията съществува страх от промяната.

“БДЖ се страхува от промяната. В БДЖ има хора, които ги е страх да мръднат на една крачка от коловози, които са дълбани десетилетия. От тях не може да очакваме решения на проблеми”, посочи той.

Една система, капсулирана в себе си, сама не може да се промени. Тя ще се промени само отвън. И това е целта на цялото упражнение. Григоров обеща нови влакове и локомотиви да има до 24 месеца.

“В момента сме стартирали поръчки за 10 локомотива и 40 нови вагона. Поръчките най-вероятно ще бъдат приключени до началото на следващата година. 18 месеца е срокът за доставката на първия пилотен локомотив и след това в рамките на още 6 месеца ще бъдат доставени всичките останали”, уточни той.