Хасан Адемов коментира как да преборим фалшивите болнични

Хасан Адемов коментира как да преборим фалшивите болнични

Граничните органи да подават незабавно информация към Националния осигурителен институт (НОИ), когато някой напуска България, докато е в болнични. Това е една от мерките за ограничаване на злоупотребите с болнични, предложена в анализ на НОИ. Според Хасан Адемов, председател на социалната комисия в парламента, целта е да се ограничат фалшивите болнични.

“Това беше основната идея – да се търсят решения как разходите да се оптимизират така, че да не се вреди на бюджета на Държавното обществено осигуряване. По-важното е, на първо място, да не се отнемат права на работници и служители. На второ място, да не страдат останалите работници, които не ползват неправомерно болнични листи”, коментира пред БНР Адемов.

Според него трябва да се промени начинът на мислене на тези, които отиват и искат от общопрактикуващите лекари да издават документи с невярно съдържание. По думите му има ясна зависимост, защото недоволните от личния си лекар хора имат право да го сменят на всеки 6 месеца.

„Структурите на Министерство на здравеопазването и всички, които се възползват от медицинската експертиза, трябва да са наясно, че по този начин няма как се продължава“, коментира то