Гешев: С Божков само загряваме! Разследваме го за убийства в хазарта, той ще се опита да организира хибридни атаки

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Брюксел, където провежда срещи в Европейския парламент. 

В белгийската столица Иван Гешев съобщи, че предстои проверка на произхода на античните предмети, включени в колекцията на обвиняемия Васил Божков. Главният прокурор потвърди, че се разследва и организирана престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди. „Към момента Божков не е обвиням. Образувано е досъдебно производство. Разпити на свидетели, както и доказателства иззети от имоти и офиси на Васил Божков, са дали основание на разследващите да започнат новото разследване за участие в организирана престъпна група за убийства, опит за убийство, изнасилвания и изнудване. В хода на това производство се извършват действия по разследването по събиране на доказателства за много престъпления. Убийства и всякакви други престъпления, които са свързани, да кажем така конкретно – убийства в хазартната дейност„, разкри Гешев.

„Кога ще бъде екстрадиран Божков, зависи от страната, в която е задържан. Доколкото ми е известно, той е задържан в арестни помещения в ОАЕ. Ние ще изпратим необходимите документи в срок. Няма как една суверенна държава да оказва натиск на друга суверенна държава. ОАЕ ще действат според техните правила и закони. Божков е един от най-богатите и опасни българи след 1990 година. Има нужните финансови ресурси. ОАЕ реагираха много бързо и им благодаря. Аз съм сигурен, че тази държава ще екстрадира обвиняемия Божков. Ние ще направим всичко възможно за това. Той има потенциал и ще организира хибридни атаки, за да уязви прокуратурата. Пример за това е фалшивата новина, че ценностите му се изнасят в чували. Тези съкровища са откраднати и изкопани от българската земя. Имаме данни, че тази колекция е незаконна. Смешно е да се твърди, че само един човек може да ги съхранява и то само на едно място“, категоричен бе Гешев.

В интервю за БНТ Иван Гешев посочи, че не е проследил последното изявление на президента. „Главният прокурор няма лични врагове, прокуратурата няма лични врагове, единствената война, която води прокуратурата е войната с престъпността, с хората, които нарушават закона, с всеки, който не спазва закона, независимо на каква висша държавна длъжност се намира, независимо дали е социално слаб или е криминален авторитет от прехода и милиардер“, посочи главният прокурор и подчерта, че прокуратурата не се занимава с политически въпроси.

„Българската прокуратура работи добре с правоприлагащите и правоохранителните органи на евроатлантическите партньори на страната, включително и със САЩ“. Така Иван Гешев отговори на въпрос – как ще коментира думите на посланика на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа, че предстои американската страна да забрани влизането в страната на уличен в корупция български гражданин.

По повод активните действия, предприети от прокуратурата по отношение борбата с корупцията и „битовата престъпност“, Иван Гешев отбеляза: „Това е само началото, очаквайте продължение!“.

Главният прокурор подчерта необходимостта от взаимодействие между институциите и допълни: „С Васил Божков само загряваме. Виждате какво правим последните три години. Само Цветан Василев е обвиняем задочно. Всички други си ги намерихме, прибрахме си ги и сме ги изправили пред българския съд. Прокуратурата си е свършила работата, сега „топката“ е в българския съд. Прокуратурата ще защитава обвинителната теза, прокуратурата е направила всичко, което не е правено в продължение на 30-години, прокуратурата смята да продължи по отношение на всички лица, които са нарушили закона. Независимо дали става въпрос за опасни лица милиардери, дали става въпрос за лица на висши държавни длъжности, за пръв път има действащ министър, който е задържан под стража или става въпрос за социално слаби граждани, които убиват, грабят изнасилват. Прокуратурата ще е безкомпромисна“, категоричен бе Гешев.